DEBAT

 
Hvorfor acceptere lovløst område?

Debatten om billedkunstnernes vilkår er igen blusset op og i den anledning har Gorm Spaabæk et debatindlæg i avisen Nordjyske , hvor han argumenterer for helt fundamentale rettigheder til at lønne kunstere for deres arbejde.

Hvorfor acceptere et lovløst område?
Politikere har et ansvar

I et debatindlæg i avisen Nordjyske argumenterer Gorm Spaabæk for hvordan nordjyske politikere svigter og udnytter billedkunstnere i deres nuværende kultur- og udstillingspolitiske tilgange.

Politikere har et ansvar

 Kommentar til Kulturmødet 2014 

Gorm Spaabæk har skrevet en kommentar i Dagbladet Information til Kulturmødet på Mors, som foregik i august 2014. Læs kommentaren herunder.

Hurra for kunsten, skide være med kunstneren


Kære Marianne Jelved

Gorm Spaabæk har skrevet en kronik i dagbladet Information om den urimelige situation at samfundsstøttede kunstmuseer, udstillingshaller og kulturhuse sjældent betaler noget som helst til de udstillende kunstnere. Og vil man ikke være med på de vilkår, finder de bare en anden, der vil. Den manglende betaling er udtryk for en syg norm i kunstverdenen, hvor følgeindustrien – museerne m.v. – suger de midler op, der tidligere gik til kunsterne.

Kunstnere er vor tids proletariat

Marianne Jelveds kommentar til kronikken

Birgitte Kristensens svar på Marianne Jelveds artikel

 

Oplæg til Enhedslisten

Gorm Spaabæk var inviteret til at afholde et oplæg for medlemmer af Enhedslisten i slutningen af septemner 2013. Her er et link til det fulde oplæg i en pdf fil. Bemærk at teksten er skrevet som mundtlig tale.

Oplæg til Enhedslisten
Til kamp for kunstnerhonorarer

Dagbladet Arbejderen bringer en artikel med gennemgang af Gorm Spaabæk's forslag til forbedringer for billedkunstnere. Der er tale om det tidligere præsenterede sæt CSR regler, som skal sikre billedkunstnere en anstændig behandling og en betaling som følger den gældende tarif.

Læs artiklen og interviewet med Gorm Spaabæk

 

CSR på billedkunstområdet

Gorm Spaabæk har formuleret et sæt spilleregler for billedkunstområdet, en Corporate Social Responsibility (CSR), som vil være med til at sikre en en bedre social og etisk behandling af billedkunstnere. 

CSR billedkunst

   
Når kunststøtte staves som udnyttelse

Politikere hylder gerne billedkunsten i deres ferniseringstaler, men rådhuse, skoler, biblioteker vil sjældent betale det, kunst koster. Gorm Spaabæk har skrevet en kronik, hvor han foreslår at ihukomme Peter Rindal og sætte en ny kulturetisk dagsorden.


Læs Gorm Spaabæks kronik i Information

   

Ny Nordjysk Billedkunst

Hvordan sikrer vi viden, udvikling og nytænkning på det billedkunstneriske område i Region Nordjylland

 
  • Sæt fokus på kunst og kunstnere Sammen med Laurits Krog, medlem af regionsrådet, skriver Gorm Spaabæk om vigtigheden af at satse på kunst og kunstnere i regionens fremtidsplaner samt at kunstnerne skal have ordentlige vilkår og rammer for at deltage.
Debat om Pastor Laier bog:
   

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.