Løve fra Øster Brønderslev kirke

Øster Brønderslev kirke er en stor romansk kirke med skib, kor og apsis. I smigen i vinduet i korets nordside er indmuret en granitkvader med et romansk løverelief. Løven i Øster Brønderslev kirke er lavet i den såkaldte Ringeristil. En stil man møder i den sene vikingetid, i overgangen til middelalder. Som man for eksempel ser det på Jellingstenen og på en runesten man har fundet på kirkegården ved Sankt Pauls kirken i London. Også i Øster Brønderslev Kirke har der været en runesten, som i dag findes på Nationalmuseet; den var oprindeligt indmuret i en dørkarm i kirkens syddør. Stenen har følgende indskrift: "Kirken er opkaldt efter (viet til) Kristus, til miskundhed for menneskene."  Løverelieffet har Gorm Spaabæk brugt som forlæg til tegninger og stenrelieffer, der i dag findes i form af udsmykninger i blandet andet virksomheden KMD i Aalborg og borgmesterkontoret i Brønderslev.

Senest er løven blevet genfortolket i en række farvestærke træsnit, der har været udstillet på Vraa Udstillingen 2011, jubilæumsstillingen på Kunsten for Aalborg Kunstpavillon og senest den retrospektive udstilling i Vraa Kunstbygning.

Løven blev brugt som motiv til en serie med 30 farvevariationer vist på Vrå Udstillingen 2011.

Løven er med på udstillingen, som markerer 30 års jubilæet for Aalborg Kunstpavillon

Flere fotos af de farverige løver

 Vraa Udstillingen 2011

 

Øster Brønderslev Kirke

 

Øverst et foto af den nuværende Øster Brønderslev kirke. Herover ses forlægget for løven på tegningen og granitflisen herunder. Løver er blandt de meste almindelige motiver i sten i danske kirker. Ud af i alt ca. 2500 stenbilleder, er de 1000 af løver. Det antal er kun overgået af 1100 hoveder, mens der er 400 stenkors.

 

"Løve fra Øster Brønderslev Kirke"

Arbejdstegning, ophængt i byrådssalen i Brønderslev

Udsmykninger på offentlige kontorer

 

"Løve fra Øster Brønderslev" 90x90 cm.

Motivet er skåret i en sort granitflise og indgår i udsmykningen af virksomheden KMD i Aalborg.

Se KMD udsmykningen

 

Et udsnit af løven brugt som motiv for et træsnit, der indgår i en serie af 11 træsnit til Region Nordjyllands 11 kommuner.

11 træsnit til regionens 11 kommuner
 

 

Træsnit af løven fra Øster Brønderslev her ophængt i Lægehuset i Skagen

 

 

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.