"Heroiske portrætter af 5 af Evald Tang Kristensens fortællere"

Træsnit af Gorm Spaabæk

 

 

I slutningen af 1800-tallet indsamlede Evald Tang Kristensen sagn, sange og fortællinger. I store dele af Jylland kan man ikke bevæge sig fra by til by uden at komme forbi en gård, en kirke eller en mose hvortil der er tilknyttet sagn.

Indsamlingen af disse titusindvis af tekster skete på en tid hvor man i bedre stillede kredse læste Zola, I. P. Jacobsen og diskuterede " et dukkehjem. " Det gjorde man fordi der var en stærk internationalisering hvor man læste de samme bøger og så de samme teaterstykker i Berlin , Paris og København.

Den slags kultur kendte Tang Kristensen fortællere ikke, når man ikke kan læse kan man synge, digte og fortælle i stedet . Det er praktisk og funktionelt. Ensformigt håndarbejde får en bedre rytme til fortælling eller sang.

Det er bemærkelsesværdigt at Evald Tang Kristensens fortællere tilhørte samfundets udkant, at det var sultegrænsens analfabeter der bar og overleverede disse skatte.

I dag læser man ligeledes de samme bøger og ser de samme film. Skatte af kulturel mangfoldighed forsvinder. Udkantskultur bliver endnu mere udkantskultur og i hele den såkaldte civiliserede verden ser vi de samme brændende tårne i fjernsynet hver dag.

"Monumentalt portræt af Lovise Sørensdatter og hendes mand Jens Kristian Kristiansen Mosen" Træsnit ( 122 X 244 ) centimeter.

Lovise Sørensdatter er født i Hømbro ved Ørsø. De bor 17 år i Dronninglund, hvor hun dengang var Jordmoder. Senere bor de i Øster Brønderslev. Jordmoder er et af de få erhverv man dengang ku` ha` som kvinde. Lovise Sørensdatter er selverhvervende kvinde. På vej ind i den nye tid lader hun sig fotografere uden tørklæde. De to andre kvinder skjuler derimod blufærdigt deres hår bag tørklæder.
 

"Monumentalt portræt af Else Mikkelsdatter, Grindsted og Jens Peter Petersen, Ilbjerge". Træsnit, 122 x 244 centimeter.

Else Mikkelsdatter der er født i Møgelmose, Hammer sogn. Ugift. Huskone. I 22 år har hun gået omkring og syet for folk. Hun har boet i Vodskov by i 16½ år og i de sidste 15 år i Grindsted skriver Evald Tang Kristensen. Jens Peter Petersen er født 1 maj 1836 på Borup mark, Taars sogn. Oplært som rokke drejer i Hjørring. Som enkemand boede han alene i sit hus i Ilbjerge. Evald Tang Kristensen skriver blandt andet om ham. "Det ser yderst tarveligt ud hos ham. Da vi sidst skiltes havde han helt ondt ved at sige farvel til mig. Jeg kunde tydeligt se, han gjærne vilde, jeg skulde have blevet hos ham noget længere, da det interesserede ham så overordentligt at få disse gamle ting skrevet op. En aften kom han i øsende regn op til mig i Lørslev skole og sad hele aftenen i de våde klæder og fortalte. Han var vant til hårdhed, og en smule regn gjorde ham ikke noget, sagde han."

 

"Monumentalt portræt af Jensine Hansen, Sømosehus, Madum sø, er født i Astrup sogn". Træsnit ( 183 X 122 ) centimeter.

Evald Tang Kristensen skriver bl.a. om hende: "Hun har hele sin tid været i huset ved Madum sø undtagen det halvtredje år hun har været på Store Arden fattiggård og det halve år i Astrup fattighus samt endnu et halvt år på Korsør tvangsarbejdsanstalt. Alle hendes 8 børn er uægte og hun har en underlig vraltende gang fordi hendes tæer er frosne af hende. Hun er meget god til at fortælle og i det hele interessant at høre på."
 

De store træsnit har været udstillet i forskellige sammenhænge:

PRÆSENS, Vraa 2012

Åsens Teater Folkefest i Pinsen 2010

Udstilling på Aalborg Seminarium 2008

Aalborg Kunstpavillon 2003

 

 
     
 

   
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 

 

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.