Vrå Udstillingen 2010

 

 

VRÅ-UDSTILLINGEN er en kunstnersammenslutning stiftet i 1942 af maleren Svend Engelund. Sammenslutningen holder til i stationsbyen Vrå i Vendsyssel. Den udstiller hvert år i august måned i nogle flotte udstillingsrum. Sammenslutningen består af malere, billedhuggere, kunsthåndværkere, fotografer og arkitekter. Der er nu 44 medlemmer. Dette års udstilling viser 283 værker fordelt på maleri, fotografi, skulptur, installationer, arkitektur, video og kunsthåndværk.

Vrå-udstillingen er sommerens kulturelle must i det nordjyske. Vrå-udstillingen 2010 omfatter maleri, skulptur, grafik, foto, video, installation, kunsthåndværk og arkitektur af 39 kunstnere, heraf 34 faste medlemmer af udstillingen og fem gæsteudstillere.

De mange deltagere sikrer en bred mangfoldighed af kunstneriske udtryk, og udstillingen kan i år byde på så forskellige værker som Mogens Otto Nielsens telt med myrefilm, Laila Westergaards flyvende tæppe i granit, Ole Tersløse Jensens computerskabte billeder og Hans Pauli Olsens 3-meter høje kvindeskulpturer. Hertil naturligvis en lang række værker, 283 i alt, af udstillingens øvrige medlemmer og gæster, der dermed sikrer, at udstillingen både rummer glædelige gensyn og nye udfordringer.

Gorm Spaabæks bidrag til årets Vrå Udstilling fokuserer på portrætter. Den første består af portrætter lavet på bestilling. Formen er dels træsnit, stentryk og tegning.

Den anden portrætserie hedder "Hjemme hos Kollwitz" og består af træsnit og tegninger, der gendigter et portræt oprindeligt udført af den tyske kunstner Käthe Kollwitz.

 

 
   
     
   
 

Portrætserie af en familie i Nordjylland. Familien har bestilt portrætterne skåret i sten. De skal senere lægges i et gulv i forbindelsen med ombygningen af familiens hus. Foroven ses et udsnit af portrætterne i sten og herunder er arbejdstegninger af familiens børn.

 
   
     
 

 

 
 

Portrætter i forskellige medier her tegninger, oliemalerier og skåret i sort granit.

 

 
     
 

 

 
   
     
 

 

 
 

 

 
 

Käthe Kollwitz (1867–1945) var en tysk maler, grafiker og billedhugger, som især er kendt for sine billeder af fattige arbejdere i Berlin. Gorm Spaabæk erhvervede for nogle år siden en reproduktion af en af hendes tegninger. Den har givet inspiration til en gendigtning. Gorm Spaabæk skriver: I Käthe Kollwitz egen tid fik hun trykt nogle reproduktioner af tegninger, der er imponerende i deres trykkvalitet. Et af dem har jeg været så heldig at erhverve mig. Så har jeg i en dialog med det Käthe Kollwitz billede jeg ejer, tegnet et nyt portræt og skåret to træsnit derefter.

 
 

 
     
 

 
     
 

 
     
 

 

 

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.