Værksted V i sommeren 2016


 


Værksted 5
 
Skagen Kunsthal viste i sommeren 2016 udstillingen "Værksted 5" med omkring 200 værker af Gorm Spåbæk.
 
Han skriver om udstillingen:
 
Begrebet “Værksted“  er udviklet ud fra de forhåndenværende muligheders princip.  Man kan kalde det en form for dogme udstillinger, idet at tanken er, at skære ind til benet og  skære alt unødvendigt, pengedyrt , og overflødigt væk. Fokus istedet for på indhold. Som det også sås i dogmefilmene.
 
Jeg har tidligere gennemført 6 “ Værksteds “ udstillinger og forandrer nu format.
 
Bygningen på Værftsvej 2,  er oprindeligt bygget som et værksted på havnen i Skagen , Og her mødes man af en række regulere rum . Her er plads og en langt mindre rustik æstetik,  end den de andre Værksteds udstillinger,  er udviklet i.
er er en historie om Edvard Munch,  at han hængte sin malerier op i træerne i den Norske vinter .. Ku hans billeder tåle vejret, ku de tåle hvad som helst , mener man , var Munchs tanke ...
 
Jeg ser frem til at blæse resultaterne fra Dronninglund Storskov op i en mere fyldig og renset ramme ... Og kan mine ting klare skoven, ka de måske også klare Skagen.
 
På “ Værksted 5" ses mængder af arbejdstegninger.  Det er til udsmykninger og projekter i sten, glas og grafik. Den ældste tegning er fra sommeren 1982 ( motiv efter Sten figurer på Vestervig Kirke i Thy ) og op til iår .
 
En hovedinteresse (for mig ) er det lokale billede, som det f .eks ses i kirkernes romanske granit.
 
Når jeg ikke ved , hvad jeg ska gøre ( for at løse en opgave ) tænker jeg stedsspecifikt og lokalt. I år er fokus f.eks. set i et strandet skib ved Blokhus ( i 1922 ), artifakter fra Lindholm høje og Byrhøj ved Klokkerholm og Kalkmalerierne i Dronninglund kirke .
 
Dertil kommer de store stokke til træsnit, raderinger i monumentale formater  og en række relieffer i sten.
 
I køkkenet kan man se nedslag i andres kunst. Her er væggene dækket op af tegning og maleri af Wilhelmina Bang , Wilhelm Kyhn , Aksel Jørgensen , Anton Laier, Dan Sterup Hansen, Einar og Kai Nielsen og Erling Frederiksen.  Og skulpturer af Otto Poulsen, Forsom Heimdal og Harald Isenstein