Den Danske Raderer forenings årsgaver for 2005. Julie Nord og Lise Harlev.

Man ser i disse år en helt ny generation af unge kvindelige kunstnere træde i karakter og formulere den ny tids kvinde rolle i billedkunst.

I denne proces kan man ofte se kvindelige kunstnere der forkaster det klassiske maleri og skulptur som medier, fordi man ser disse medier, som udtryk for en forældet maskulin æstetik.

Et eksempel Lise Harlev … En ung kvindelig kunstner der med tekst og sentenser skaber sit kunstneriske univers ud af reklamebranchens æstetik. En måde at tænke på, der i generationen før, blev rendyrket af kunstnere som Jenny Holtzer og Barbra Krüger. Andre eksempler på kunstnere, der også bruger ordet og den korte sentens som billedkunstnerisk virkemiddel.

Den ene af årets medlemsgaver fra Den Danske Raderer Forening, er to store litografiske tryk af Lise Harlev. Værkets titel er ”My own Country” og værket diskuterer med sætninger og ord identitet og Nationalitet.

Årets anden Medlemsgave er et litografi af Julie Nord der er et billede, der arbejder i en helt anden del, af det billedkunstneriske spektrum ……

Det er et farve litografi og man møder i forgrunden en grædende pige og i baggrunden en anden ( eller den samme pige ) vinkende med et hvidt flag. På en meget øde ø.

Man møder et bevidst primitivt tegnesprog, holdt på plads i en stram klassisk komposition.

Æstetikken er pigeværelsets blomsterfyldte præpurpertetsverden. Et billedsprog Julie Nord har rendyrket i en række meget store tegninger. Tegninger man bl.a kunne se på Aros, i Aarhus, i efteråret 2005, på dette museums H.C. Andersen udstilling.

Når man ser disse to unge kvindelige kunstnere sammen, er deres kunstværker som ild og vand. Den ene er nøgternt analyserende, intellektuel og forholder sig til den moderne verdens kommunikative sprog. Den anden vender verden ryggen og lukker sig ind omkring barndommens lille - pigeverden. Men begge er vægtige og eksperimenterende forsøg på, at formulere dele af vor tids diskuterende selvforståelse.

Endnu engang har bestyrelsen for den danske raderer forening brugt de muligheder den har og åbnet ind til to unge spændende billedkunstneres værk.

Det koster 350 kroner om året at være medlem af denne forening. Som medlem får man mindst en gave om året. En gave der altid er et originalt grafisk kunstværk.

Den særdeles kompetente bestyrelse har udviklet en praksis, hvor ung og diskuterende billedkunst bliver vægtet og formidlet her. Derfor er den danske raderer forening en af de bedste indgange, der er i Nordjylland i dag, hvis man ønsker at orientere sig, i et opdateret billedkunstnerisk materiale.


23 Januar 2006

Gorm Spaabæk

 

 

   

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.