”Afrika, eller Lumumba som Zebra” Træsnit købt af Vendsyssel Kunstmuseum i 2008 og nu en del af museets permanente samling.

Gorm Spaabæk skriver følgende om baggrunden for titlen: ”Afrika, eller Lumumba som Zebra” 

Motivet er en Zebra der spises af gribbe og marabu storke.

Det formelle forlæg er et fotografi, der blev taget i Serengeti reservatet i Tanzania, i julen 2004.

Lumumba var statsleder i Congo, i årene efter at koloni magten ophørte. Han blev styrtet og likvideret af kræfter der var finansieret af vesteuropæiske virksomheder. Congo er med hensyn til naturlige ressourcer, et af verdens rigeste lande … Og Lumumbas forbrydelse var, at han mente at befolkningen skulle ha del i de værdier, der voksede ud af disse ressourcer.

For mig, er Lumumba et symbol, på Afrikas tragedie. At hver gang der er en politiker, der kan og vil noget godt … bliver han dræbt

Efter Lumumbas død udviklede Congo der i mange år hed Zaire sig til et af Afrikas grusomste diktaturer .. Og begrebet Lumumba er i dag mest kendt, som navnet på en drinks, der består af Brandy og cacaomælk.

Mediet … Træsnit er den ældste form for massekommunikation. Noget der helt fra starten blev brugt til flyveblade. Og et medie der med trykkekunsten ændrede verden og skabte udvikling.

I dag, 5-6 hundrede år efter, at træsnit var den nyeste højteknologi, fremstår dette medie, som et af det mest gennemarbejdede og gennemforskede medier.

Det er derfor et godt spørgsmål, om træsnit idag, kan noget nyt. Om man kan flytte dette medie, og åbne nye muligheder. Eksempelvis ved, at vippe på størrelsen.


18 maj 2008
Gorm Spaabæk

 

 

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.