Dwight Lamb - en amerikansk spillemand med nordjyske rødder

 

 

 

 
 

Mandag Aften i Aasens teater .. Ved Gorm Spaabæk


Dwight Lamb er efterkommer til den Vendsysselske spillemand, Kræn Jerup. Lamps farfar emigrerede til USA, og Jerups repertoire fra hjemegnen, blev videregivet i familien og spilles nu af Dwight Lamp, på enradet harmonika.


De danske musikere Jensen & Bugge har fundet Lamp, midt inde i Amerika og Lamp bærer en tradition, der har overlevet i sin egen lomme. Vendelbo musik, ukendt i sit eget landskab, der nu igen får liv.


Mandag aften i Aasen var vi er vidne til en overlevering. De unge musikere,, på scenen med Lamp, er måske det mest intense publikum.


Og Lamp selv, indadvendt, lyttende og opmærksom med hele sin krop.


Udtrykker sin glæde ved at man / nogen vil ta imod overlevering af den musik, han bærer på.


Selv har Lamp som ung, samlet musik op blandt hjemegnens musikere, ude på landet, i den Amerikanske midtvest. Fortsat den opsugning af musik der starter da hans morfar flytter ind hos hans mor og far da han var 12 ..


Et af stykkerne har han spillet hel sit liv, men først, da han spiller det i et forum, hvor der er skandinaver, får stykket titel. ”Den toppede høne”


Alt fremføres med en afdæmpet og sagtmodig humor. Selvom man ikke er i tvivl om hvem der styrer her.


Og så spiller Lamp alene, ganske kort tid, en sprød og stærk tone, på sin ydmyge enradede harmonika. Den er købt i 1954 og er ved at falde fra hinanden. Bare en melodi, hvor hele rummet står stille .. Og så tilbage i gruppen, i det sociale rum der er, i musik.


Gorm Spaabæk

4 maj 2010

 

 
 

 
     
 

 
 

 

 
 

 

 

Læs mere om Dwight Lamb og hans musik

 

Se en video med Dwight Lamb på fiol

 

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.