L'Origine du Monde eller Altings Oprindelse

Kulturnatten i Aalborg fandt sted den 10. oktober 2008. Gorm Spaabæk var inviteret til at lave plakaten for arrangementet. Plakaten bærer titlen ”Uendelighed,” L`origine du Monde ”Altings oprindelse”.

Tema…Uendelighed.

Opgaven er løst ved en moderne gendigtning af Courbets maleri, ” L`origine du Monde ”. Her oversat til ”Altings oprindelse”. Formelt er motivet en nøgen kvinde, spredte ben, set nedefra. Det er der, hvor vi alle kommer fra, og en af de få fællesoplevelser vi, alle levende mennesker, har. Det er den første og måske største visuelle oplevelse i vort liv. Det er der hvor vi er kommet ind og der hvor vi kommer ud. Altid og igen, uendeligt og Altings begyndelse.
Et afgørende element i dette værk er, at det formelle motiv er vendt på højkant, så motivet ikke er umiddelbart aflæseligt - Og når man kender koden, kan man ikke se andet.
Et andet lag er den praksis, at Danmark skal missionere i andre lande, at vor religion er ytringsfrihed. At alle ska ha lov til at tegne Muhammed. Ytringsfrihed er en nøgle diskussion for mig, men jeg mener at det er de enkelte landes befolkninger, der skal bestemme i eget hus. At de selv skal ta den diskussion og stille deres egne krav.
Efter min opfattelse er vi ikke bedre end andre. Fundamentalisme er også en levende del, af den kristne danske kultur. Og det er en diskussion, som hver generation må ta på ny. Efter min opfattelse skal vi ikke belære andre lande. I stedet ku vi se på os selv, og vore egne mørke pletter.
Det gode spørgsmål er så, om vore grænser for ytringsfriheden er,,,, ikke ved Muhammed…, men ved livets symboler og livets begyndelse….. Noget der altid er det samme og altid er forskelligt, og seksualangst.
Kan plakatens situation klare et billede af en uendelig glæde og af det sted, hvor vi alle kommer fra.
Det er en god diskussion …

I 2011 er der en variation af motivet i et lille, tæt format

Motivet var med på Danske Grafikeres medlemsudstilling 2011

L'Origine du Monde hos HTH køkkener

L'Origine du Monde i privat hjem i Sverige

Fotos fra atelier sommer 2011 med L'Origine du Monde

Vraa Udstilingen 2008


 

 

 

 

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.