Åbning af udstilling i Galleri Havnen

 

 

 

 
 

Galleri Havnen, Sæby, 11 oktober 2009Åbningstale ved Gorm Spaabæk*
For fanden Mogens.

At et så mildt, åbent, givende og positiv menneske ,kan vække så voldsomme aggressioner.

Jeg tror ikke selv du ved, hvor provokerende du nogen gange er ..At disse luftige papirstykker der ligger i dit spor, i den grad kan sætte andres pis i kog.

Jeg husker for eksempel den første gang du var gæstelærer i min klasse på Dronninglund GymnasiumBaggrund af en udstilling af dine ting.Is billederBilleder som jeg dengang syntes ,,,, stadigt syntes ,,,, har klassikerens karakter.Uden for tid og rum og meget smukke ..Lethed og det der børnelignende sprog ,Og bag alt det iøjnefaldende letteAlmene, store og grænsebrydende historier.Så specifikt dansk at vi dårlig selv kan se hvor dansk det er.Man ser ikke den jord man selv går på.

Og som H.C. Andersen gør ..Almindelige begreber vendes på hovedet,formulerer almen menneskelige og centrale historier.

Eksempelvis ” Hvad fatter gør er altid det rigtige”Hele min barndom, op i alderen,,,, havde været gift i mange år, inden det gik op for mig … Det er ironi !!!!!!!!

Eller novellen ” Vandraaben” hvor Andersen, hundrede år før din fødsel, i sin beskrivelsen af Krible Krable har udført det bedste portræt af dig, jeg har set.

Eller Niels Bohr, der brugte erfaringer fra fodbolde til at forklare en kædereaktion i atomernes kerneDet kom der kernekraft og atombombe ud af, Vel ikke kun pjat.Og Bohr afvises vel ikke, fordi han bruger begreber fra børnenes og den kendte banale verden for at forklare vanskelige spørgsmål.Alle bruger begreber fra den kendte verden, for at forklare noget andet.Det er almindelig sprogudvikling, den begrebsdannelse der sker hver eneste dag i arbejdspladsernes kaffestue. Hverdagens begreber..Og du brugte vand fra dyrenes spande, myrer, sukkerknalder, appelsiner, jordbær og elastikkerAlt efter det forefaldende søms princip, fattigdomskunst tankegangen der har ændret sproget, siden det blev formuleret i Italien , i slutningen af halvtredserne.At sprogliggøre nye virkeligheder.Spørgsmål, iagttagelser der ikke er italesat..Det er forkert at du omtaler dig selv som tingfinder ,, i virkeligheden er du sprogfinder.

Især i første del af dit værk, i rig dialog med barnets verden og sprog.Men nu .. har du i mange år været frisat og arbejder ikke mere som pædagog.Og jeg syntes at der er sket en ændring i dit sprog. Knapt så børne agtigt, men stadigt og altid søgende , udforskende og benhårdt præcist

Oplevelser, erfaringer og diskussion der flyder fra dig i en levende strømSom en Antenne der lytter og søger kommunikation med myrerneSammenligneligt med de der dyre højteknologiske antenner der lytter i rummet efter kommunikation med ukendte væsener der.Er der fornuft i at søge kontakt med tænkende væsener i universet.Ka det ligedan være begavet tænkt, at søge dialog med den natur, der ligger for vore fødder ..som f.eks, myrerne.Eller en blik bog udført i samarbejde med din far, der var blikkenslager.Altid dialog… samarbejde , også med folk der står for noget andet end dig selv ,,,En bog der fortæller om hvor du kommer fra.Et håndværkersamfund der ikke mere eksisterer.En bog i metal, med en påsat dåseåbner ,, så man kan åbne bogenOmformulering af begrebet arbejde til, ikke kun, at være noget man gør med sine hænder.

Som Hinnums stramajbroderi af forside hovedet af Dagblade, Aviserne.En feminin variant af den samme fortælling, du fortæller.At arbejde i dag, ikke mere er noget man gør med sin hånd, men derimod, at orientere sig, At læse aviser.At kunst grundlæggende er en intellektuel disciplin, hvor det vigtigste værksted er mellem ørene.

Et opgør der ændrede hele samfundets grundlag, og stadigt i min generation var blodigt og smerteligt,Nogen af dem der overlevede den bundvending, er os,Det var ikke en selvfølge, mange gjorde ikke.

Og bøger, bøger, bøger,… som kommunikation, som eksperiment .. altid i bevægelse mod noget nytAltid på overfladen noget der ligner noget der er let og legende. Som i Leths film om det legende menneske.Ofte noget, der bevæger sig i tidsperspektivAltid på grundlag af den medievalgs diskussion, der har sat dagsorden tilbage fra dengang i tresserneHvor du som en stor ranglet og kultur sulten dreng opsøgte dem eksperimenterende kunst skole i KBH

At gøre tingene så enkelt som at trække vejret

Men lad jer ikke snyde af Mogens åbenhed og venlige imødekommenhed.

Jeg har arbejdet sammen med Mogens og det bliver som Mogens vil ha detHelt kan jeg ikke forklare det, men det blir det.Ikke ved hjælp af den rå kamp som åbenbart satte dagsorden på Eksskolen.Og den tids gadekampe med de andre gadebander, der hærgede kunst livet i KBH i tresserne.

Mogens vilje er skarp og målrettet. Måske overgås den kun af Jyttes.Man forføres, og opdager stort set aldrig, hvad der sker.Og tonen kan være skarp og kompromisløs. Der menes her !!!Men i modsætning til den diskussion der foregik i det københavnske miljø i tresserne, …altid kærlig og varm..

Men alt dette, blev ikke et kunstnerisk miljø der voksede ud og kærligt smittende omfavnede sin egn. Som man så det i Skagen for hundrede femogtyve år siden.Egnen modtog ikke, tog ikke imod, forstod det ikke, ville ikke ha det.I stedet er arven blevet en tone, en lyd, et samarbejde, et postkontor i interspace, der flød ud i verden.Himlen over Hjallerup,,, den der gode tone,,,,, lyden fra Hjallerup avantgarden.

Og dengang i 1991 hvor du udstillede på DG …

Udover billederne havde du lagt et par ring bind med notater, skitser, bearbejdninger i A-4 størrelse.Det gav brok .. Altså i forhold til de der A 4 ark, i det her ringbind.Notater og forsøg der var prissat til et hundrede kroner for et unikt værk.Refleks holdningen var, at det her i hvert fald kostede for meget.Ikke at man spildte sin tid med at sætte sig ind i hvad det her kostede. De her ting kostede for meget, uanset hvad de kostede.Så .. sammen med Otto Poulsen var du allerede i Dronninglund Gymnasiums udstillingers start, ved at lukke aktiviteten.Som du ved, blev det så senere en censursag på et Yoko Ono værk, der afleverede dødstødet og lukkede aktiviteten. Men det er en helt anden historie.

Og jeg husker især en elev der havde bortprioriteret dit foredrag, og så i stedet kom til timer, gangen efter, ved eftersnakken.Meget ophidset var hun… at du ville ha 100 kroner for sådant et A 4 ark.Der er jo bare limet et sneglehus på, og sat et præg og en signaturJeg har billeder af hende, fra da den dag, da hun førte an, da det lille BK-hold udførte skulpturer i sne på gymnasiets mark.Go.. gang var der i hende, og senere skrev hun opgave om dig på universitetet, og er nu museumsinspektør på et Østjysk kunstmuseum ..Dengang var det for meget. Det der nøgne, rensede, sprøde og dog forskende eksperiment, du har udviklet, støder folk..Det er lige som man ikke kan forstå, i dag, at folk blev stødt af Manzonis sarte hvide værker eller Kleins sfæriske blå.Du har været og er stadigt kunstnernes kunstner. Som Otto Poulsen, og Laier. En gave der ikke er mange beskåretOg blandt kunstneres opfattelse af dig, ses der ingen begrænsninger.Du har fået stort set alle de hædersbeviser, det faglige miljø kan gi dig.Og så er der den der vandre historie om Erik NyholmSolgte sine keramiske skulpturer for to og tre hundreder kroner ..Kunne intet sælge, og levede meget fattigt ..Du sælger for billigt ,, sæt prisen op sagde Troels Andersen såOg på en udstilling satte Nyholm i stedet prisen til 10 og 15 000 kroner pr skulptur og solgt alt ,,, også det der tidligere var usælgeligt.

Efter min opfattelse er du ramt af en Nyholm effekt.Netop fordi du er så generøs, har givet så meget væk.Har der ikke været status i at købe og eje dine ting.I det nye borgerskab sættes dagsorden af kostbare køkkener, badeværelser og status givende B&O anlæg. Pengene er der helt åbenbart, der er bare mere status i noget andet.

Det videre forløb omkring de lapper du udstillede hos os på DG i 1992, underbygger at det er det, der sker.I 1994 hængte du dine lapper op på en udstilling i Hjallerup Idrætscenter .. satte prisen til 200 kroner… og solgte intetNogle år efter udstillede du de samme ting på en snor med tørreklemmer. På et Galleri i Lønstrup, til en pris på 400 kroner pr stk …..Og solgte intetNogle år derefter fyldte du en hel væg på Decembristerne med de samme ting. I den frie udstillings bygning, hængt med klemmer på en tørresnor. Prisen var 800 kroner pr. stk. ….. og alt…. blev solgt.

Du forstår ikke de mekanismer…eller vil ikke forstå, og det er en af dine fineste kvaliteter, at du ikke spekulerer i, hvad der kan betale sig..

Men din venlige, givende skarphed, tonen fra Hjallerup Avantgarden, kan være ætsende.

Jeg har taget en gave fra dig, med… et bog objekt.Jeg fik den som fødselsdagsgave, i de år, hvor jeg var arbejdsramt, og oveni det arbejdede om nat og Weekend med formidling.Og hvad får man så af Mogens, når man udover sit lønarbejde, bygger 8 udstillinger om året op, på sit gymnasium, er knoklet ned, er ved at udvikle stressrelaterede sygdomme ………….. en overraskelses æske.En æske man åbner og ud falder en blyant.Sådan kan man også sige det.Alt det der andet, er meget godt, men hør lige her …let røven få noget tegnet.Jeg håber at jeg har levet op til det.Tillykke til Mogens og Jytte ,, og til gallerietHermed er udstillingen åbnet

Gorm Spaabæk

 
     
  *NB. Teksten er gengivet i original inkl. tegnsætning.

Herunder ses fotos fra den velbesøgte fernisering.

 
 

 
 

 
     

 

 
 

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.