Dronninglund Sparekasses Kulturpris 2011

Gorm Spaabæk er blevet tildelt Dronninglund Sparekasses Kulturpris 2011 på 10.000 kr. og prisen blev uddelt på sparekassens garantmøde i midten af april måned, hvor flere hundrede medlemmer overværede overrækkelsen og hørte Gorms takketale. Her følger et genoptryk af takketalen og et par fotos fra begivenheden. Læs ligeledes den flotte omtale i Nordjyske på linket herunder.

Læs talen ved overrækkelsen af sparekassens kulturpris

Læs motiveringen for tildelingen af kulturprisen til Gorm Spaabæk

Takke tale for Dronninglund Sparekasses kulturpris .. 13 april 2011

Manuskript ...Takke tale ,, Dronninglund Sparekasses kulturpris

Tak til Rune Thomassen ,, for de venlige ord
Tak til Dronninglund Sparekasse ..
Tak til komiteen for Dronninglund Sparekasses kulturpris


Jeg vil tale om Stumfilmstjernen Gloria Swanson.. at skibe er hunkøn.. Og om den grå Massey Ferguson traktor .. der var ny og grænse brydende i min barndom..

På de fattigste gårde .. og hos gamle landmænd… sås ..stadigt heste…

Sad på tværstang. plov..bag hesten … Peter i Groben, morfar,,, pløjende ,,, på den stump mark …..der altid havde tilhørt Groben .. Helt ovre ved Stae ….. Langt.. langt ude …fra … Vester Hassing….

Også afstand,…. er et begreb der forandrer sig… . i tid

Som …tilbage i årtierne ….efter krigen,… hvor 300.000 landbrug transformerede sig til titusinder .. ….Idag er der få tusinde landbrug tilbage.

På min barndoms gårde …stod jumben køre klar ……Måske blev der brug for den igen …

Den lille grå Ferguson satte dagsorden…Og ny teknologi og tænkning er aldrig pæn….heller ikke velkommen….. I hvert fald ikke hvis den er ny og grænsebrydende ..


Som det ses ,,,i Billy Wilders film ” Sunset Boulevard”…hvor Gloria Swanson…. Som stum filmstjerne …..er kørt ud på et sidespor …talefilmen ..

Talefilmsstudie … Hollywood …Og Swanson på besøg …… En mikrofon glider tilfældigt forbi ….Og den gamle stolte dame ... skubber mikrofonen væk… med væmmelse …

Ny teknologi…og .. nytænkning … Og.. et af ofrene i den udvikling…var den store gamle dame …

Og Swansons reaktionsmønster ,,, er sammenligneligt …. med det jeg så …hos de gamle….overfor den grå Ferguson …..da jeg var barn..

Havde den grå Massey Ferguson dengang,… skullet forbi en smags dommer diskussion … ( Om ) smag og behag ,,,,og den der iboende væmmelse imod det nye, uforståelige og ukendte ,,,, Tror jeg ikke at den var kommet langt ….

At ka li,,,eller ikke ka li….. Tænk sig ….. Anders Foghs smagsdommer tankesæt brugt på en sprit ny traktor… dengang tilbage i halvtresserne … Sat op som et valg .. i forhold til de elskede heste …

Jeg tror ikke ,,,at den lille grå,,, havde haft en chance ….Hvis man havde tænkt på den måde ,, dengang ..…….

Og… var det … ikke blevet……havde vi nok ikke set den udvikling .. der kom ..

Og mange af os….. havde måske ,,,så …stadigt,,…. siddet ….på alert…. for uventet syndflod .. bag køerne .. når det nu,,, var nødvendigt …


Oplevelser… generations bestemt…..Detaljer i ens liv og fortid.. man gerne glemmer.. Lige så ..smerteligt og krævende…som .. det kan være…at modtage det ny ..og udvikle sig i det ..

Og nytænkning… der er noget værd ..er ikke pæn …. Netop ….fordi den er ny ….. Derimod krævende og besværlig ..Som en sten i skoen .. som Uwe Max Jensen engang har formuleret det ….

Og er den… ikke det … er den ikke noget værd ! ……… Og det gælder landbrug …og alle fag …også mit …… Kun forældet viden er umiddelbart læsbart .. og dekorativt ,,, Som de heste på landet ,, vi talte om før ..


Og …Og .. Og .. .egentligt… er alt.. der er værd at beskæftige sig med i det her liv …..svært at forstå og besværligt … Kvinder for eksempel.

Og ,, ja … Ja…. ja .. jeg ved godt,, at der er,, en anden halvdel her… Men princippet,,, i det her,,, er det samme .. også for den anden halvdel .. Bare et andet target ……..Den der .. livgivende uforståelighed ….. Svært og uforståeligt…som ,,, alt det .. der er vigtigt er ………………Ellers er det sgu.. ikke vigtigt…


Og skibe er hunkøn … som den mor der bær .. føder og flytter en……. Og den elskede …i rejsen for sejl ..længslen .. …levende ….i sin egen romantisering ,,, i afstand-en …

…Dengang var der jernmænd og træskibe .. Mens der idag er jernskibe …og træmænd ..

Og det er med skibe… som det er med kvinder… At anskaffelsen er billig …..At det.. der koster.. er rigning, drift og vedligeholdelse .

Og… begge køn …er på arbejdsmarkedet nu … så den snert, der lå i den historie …Om rigning og vedligeholdelse ..er ikke mere… sand og tidssvarende…

Også det …..ser jeg som konsekvens af,,, den udvikling,… der blev skabt af den lille grå Ferguson traktor. … Og det smertelige heste drab.


Og traktoren dengang …blev betalt….. Marshal hjælp….Og alt dette ….var…. ikke sket ………….. Ihvertfald ikke så hurtigt… Hvis traktoren ikke var betalt.


 

Og på mit fagområde ,,, er det så gået fuldkomment modsat ..

Her er midlerne omdirigeret til rigning og skrog… Her udtrykt i bygninger og drift …

Der udbygges i strukturer … Der er baseret på…at råvaren …..ikke blir betalt …..At kunstnerne ikke blir betalt.

Konsekvensen er, at den veluddannede billedkunstneriske arbejdskraft,, ikke kan arbejde her ….

Heller ikke de unge kunstnere… der er født her.. og er rejst ud i verden for at opkvalificere ..og uddanne sig … kan arbejde her.

Og .. derfor mister man viden og udviklings muligheder…..

Et samfund har brug for det ukendte … nyt blod .. udfordring og besværlighed… At nogen også … siger de forkerte ting …Al den umulighed…der ligger i ..det… man ikke kender… og forstår.. i forvejen…… Der gør ens liv besværligt..nyt og udfordrende .. ..Og bringer en videre …

Som kvinderne …. Og som den grå Ferguson traktor der kom og ændrede alting,, på landet ..


Og jeg ved godt.. at jeg ikke er nem….Ikke er god til at snakke mennesker efter munden …Og at jeg har fyldt min plads , som en sten i skoen ……..

Netop derfor ser jeg det..som udtryk for respekt … og værdsætter … At man tildeler mig, denne pris.

Og… at dette samfund .. har taget imod mig…….. og det par … anden generations indvandrer børn... der kom til … her …( og de har sprog med herfra ) …Modtaget i foreningsliv, sport og aktiviteter …Og deri , tilført mig og mine…. noget … jeg ikke kan ..

Uden alt dette … ledere og trænere …Jeg tør slet ikke tænke på… hvor mange det er…. derfor ingen nævnt og ingen glemt … Stod jeg ikke her..

Tak

13 April 2011.


 

 
 
 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.