Flemming Kaul m.fl.: Helleristninger, billeder fra Bornholms bronzealder. Bornholms Museum, Wormanium 2005

I en ny bog om helleristninger på Bornholm beskrives hvorledes helleristninger i disse år opdages og beskrives i mængder som man aldrig har set før i Danmark. Helleristninger er billeder der er hugget ind i løse sten eller på stenvægge og i det forløbne år har man næsten fordoblet antallet af kendte helleristninger på klipperne på Bornholm.

Idag kender man mere end 400 lokaliteter med helleristninger og mere end 100 skibsbilleder ...... Tal der i disse år flytter sig fra måned til måned .... i forrige uge fandt man således et helt nyt felt med en række helleristninger.

Vi ved meget lidt om Bronzealderens religion og billederne står ofte alene, som grundlag for viden til den tids tankegang.

Bogen sammenligner med helleristningsfund i Simrishamn i Skåne, der blot ligger 40 kilometer i luftslinie afstand fra fundene omkring Allinge.

Billedelementer fra Bornholm kan også genfindes i helleristninger i andre dele af Europa og udtrykker dermed at man allerede dengang havde handelsforbindelser langt ned i Europa .....Bronze er ikke noget der findes naturligt i Danmark og er derfor en handelsvare der er hentet helt nede i middelhavsområdet

At man overhovedet kan datere disse tegninger i sten er fordi helleristningernes motiver kan genfindes i bronzealderens metal genstande, som foreksempel på en række rageknive

Bogen perspektivere materialet på Bornholm med gravfund og øvrig viden om Bronzealderen. I den sammenhæng er Nordjylland også med. Man møder for eksempel en lille glad og vital mand fra Truehøjgaard i Himmerland, et eksempel på de mange løse helleristning sten der er spredt rundt i Danmark.

Det er bemærkelsesværdigt at der indtil nu er fundet meget få menneske fremstillinger på Bornholm. Det er skåltegn og de mange smukke skibe der dominerer!

En indgang til fornem dansk oldtidskunst.

Gorm Spaabæk
12 juni 2005


Trykt i Nordjyske Stiftstidende 22 juni 2005

   

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.