Historiefortælling og træsnit i teaterforestillingen "Lys over Land"

 

 

 

 
 

I oktober 2007 indgik Gorm Spaabæks serie af store træsnit med portrætter af Evald Tang Kristensens fortællere (Se katalogteksten om disse monumentale portrætter) i en forestilling i Aasens teater. Konceptet var at forestilliingen vandrede rundt i den på det tidsspunkt nye kommune. Derudover var ideen at der på hvert opførelsested var inviteret en person der skulle fortælle en historie. Gorm Spaabæk blev inviteret til med udgangspunkt i svenske Niels at fortælle om Pastor Laier i Hjallerup.

Herunder er teksten til den historie, som Gorm Spaabæk fortalte:

 

Jerusalems Skomager ,, Anton Laier, og spillemanden svenske Niels

Før åbningen af Dannerhøj gennembruddet var Åsen en sproggrænse der skilte Vendsyssel ad .. og man giftede sig ikke på tværs af åsen ..

Spillemanden Svenske Niels …. Vandrede over åsen ..

Jeg ser ham som udtryk for at flytte sig …bevæge sig til et andet sted ..

Som Anton Laier .. opvokset på midtjyllands heder …

Flyttede til København . Arbejdede her … læste til studentereksamen om aftenen .. læste til præst

Og videre til Hjallerup. ..genkendes på markedet ,, har været her før som hestehandler i sin ungdom .



Eller årene efter krigen …. Et samfund i forandring

Hundredtusind vis af små landbrug ,, blev til tredive tusind på en generation …. og nu , , en generation efter ,, er der blot få tusind landbrug tilbage.

Og havde disse hundredtusindvis af mennesker.. der måtte forlade livet på landet …. det samme sug i sig … som man møder hos udvandrerne fra kurdiske landsbyer i Tyrkiet …. længslen efter vejret ,, stilheden… samværet med dyrene… og den indadvendte meditation… i det monotome kropslige arbejde … Og det sociale liv der var … dengang –

Et liv… og en begrebsverden .. der kan sammenlignes med livet i landet i middelalderen. Forholdet til dyrene , jorden ,, pasningen af frugttræerne og årets gang … Min far født og opvokset ..i et hus uden el og indlagt vand.



Eller min mor … Barndom på gård i Vester Hassing ….Det der billede .. Min mor som pige . .med sine søstre ,, med malkespande og tørklæde ,,

Og som ung udvandrede min mor så …helt til Aarhus ..

Mormor pressede forgæves .. kunne det dog ikke bare være Aalborg. Det må være langt nok .. mente hun. Forgæves



Og her… i indvandrer miljøet i Aarhus..Blandt alle de andre unge bekvemmelighedsflygtninge fra et landbrugserhverv….., der var ved at nedlægge sig selv …

fandt min mor så en ung mand fra Vestjylland, der drømte om at blive missionær. Religiøs fundamentalist… som han nu var . .

Selv blev jeg så født som anden generations indvandrer….. i et af missionens sømandshjem… i Nykøbing Falster ,,


…….Og lærte at gå og tale i København, hvor min far arbejdede som missionær i Nyhavn ….. barndom på et Alderdomshjem i Odsherred og ungdom i Skagen …



Altid som Jerusalems skomager på vandring .. Altid placeret i sammenhæng ..ikke på grund af hudfarve, hårfarve .. eller tørklæde.. men af sprog.



Så kommer disse busfulde af unge billedkunstnere fra kunstakademiet i KBH til Hjallerup for at se Laiers kunst.

Jeg lukker dem ind Hjallerups Tornerose slot , det hemmelige museum i kælderen på bakken og holder foredrag …Historien om Præstens liv .. Om tro og passion i virkeligheden … Kristus som virkelighed ..At overskride grænsen mellem kunst og virkelighed .. og konflikten med det fundamentalistiske … i forhold til det verdslige samfunds virkelighed.

At det moderne samfund lever af sin diskussion og debat…At et samfunds levedygtighed måler sig på… at der også er plads til at sige alle de forkerte ting…Altså også plads til svenskerne og dem fra den forkerte side af Åsen ..


Og så tænker jeg på en ung muslimsk pige .. Studerende på Kunstakademiet ..Der hørte et af disse foredrag ….og hvordan hun lyttede !!


Flere år før Muhammed krisen .. Og …hov der var jo min konflikt …religiøsitet kontra sekularisering … at bevæge sig fra et sted til et andet -… At ha sit eget med… Selvom virkeligheden er i forandring ..Og man er vandret et andet sted hen ..


Altså Laiers konflikt … Danmark i trediverne. …

Og balladen om Muhammed tegningerne………. og her i Hjallerup … den ballade vore egne fundamentalister trådte op med … dengang Jens Jørgen Thorsens maleri… skulle hænges op… herinde i medborger huset..



At bevæge sig .. At gå over Åsen som Svenske Niels ..for at forandre .

 

 
 

 
 

Her er en omtale af teaterforestillingen i avisen Nordjyske

 
     
 

Læs teatergruppens egen evaluering af projektet

 
     
 
 

 

 
 

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.