Sicilien: På jagt efter Normannernes billeder

  
I eftersommeren 2022 tilbragte Gorm Spaabæk tre uger i Sicilien. Han skriver: Jeg var på jagt efter normannernes billeder på Sicilien ...ligesom man kan finde det i Normandiet ..billeder der er skabt samtidigt med meget af det der ses som romansk granit i de danske landsbykirker og i de ældste stavkirker i Norge.
Jeg fandt ikke materiale i Danmark om det her ..i den tid normannerne .byggede kirker på Sicilien gik de  i samarbejde med byzantinske håndværkere ,der så udsmykkede normannernes kirker med byzantinske mosaikker . Det var den historie der blev fortalt .. Og de normandiske billeder var der så ..billeder som de havde taget med til deres nye land ..som de også havde gjort i Normandiet.
Den vilde drøm var at finde romansk nordisk skulptur på Sicilien ...det er måske allerede nået .selvom at jeg kun er halvt igennem rejsen ..i formiddag har tegnet en figur på døbefonten i Domkirken i Cefalu ..det var som at tegne en gammel ven ..løven fra Frue kirke i Aalborg  ..bortset fra hovedet der er plastisk Cefalu .og ligner en gal hund.

Herover ses døbefonten i  Katedralen i Cefalu. Herunder er detaljer og tegnede skitser.

 
Løven minder i stilen om Løven på Vor Frue Kirke i Ålborg.
Løven fra Vor Frue Kirke i Ålborg brugt som illustration på plakat in 1989.
Facade på katedralen i Cefalu, Sicilien, september-oktober 2022.To stenhoveder der sad på San Nikolaj kirke i Cefalu.

 

Skitse af de to stenhoveder fra kirken i Cefalu. Herunder to granit hoveder fra Ålum kirke i Midtjylland. 


 

 


  

 

 Skitse af stenløve i San Dominica kirken i Cefalu


© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.