Klub selvsving: Kunstner kollektivet, Selvsving 2002 - 2005. Forlag: Selvsving Press 2005

"Skraldemad" Kunstnere: Esben Nordahn Frederiksen og Thomas Bøving Lunden. Forlaget Space Poetry 2005


Selvsving er en kreds af unge kunstnere der i en fælles ramme udvikler aktiviteter. Det kan ses som et nutidigt og radikalt eksempel på den særlige form for kunstnerisk selvorganisering, der er så rige traditioner for i Dansk kunst .

Som et ældgammelt eksempel på en sådan selvorganisering kan nævnes "Den Frie udstilling." Og det er godt at se at den gamle hæderkronede sammenslutning i foråret 2005 inviterede "Selvsving" med som gæst i deres udstillingssammenhæng.

Selv formulerede den fornemme gamle sammenslutning det på den måde, "at det var som at invitere en møgunge af et oldebarn på besøg og konkludere , at familien med al sandsynlighed, på trods af alle katastrofer, også holder et par generationer ud i fremtiden "

Selvsvings opfatter selv at deres formål er via udstillinger, workshops , kurser at medvirke til en generel udbredelse, af en fri og uafhængig kreativ udfoldelse, på tværs af køn, religion , seksualitet, politiske overbevisninger, etniske tilhørsforhold og kunstneriske genrer i Danmark, såvel som i udlandet.

Noget der udtrykkes gennem etablering af åbne netværker og udviklingsrum hvor alle, også ikke kunstnere, kan være med. Ofte er det kolager og eksperimenterende bøger der vokser ud af disse eksperimenter.

Ud af en lang række aktiviteter kan man nævne begivenheden "brøl" i Zoologisk have i København i 2002 og Roskilde festival og Køge skitse samling i 2005.

I en ny bog dokumenteres denne åbne og eksperimenterende praksis. - Og tressernes æstetik, med den tids ligeledes udadvendte og åbne kunstneriske rum, ligger lige for.

Som man dengang så det udtrykt i tidsskrifter som, Hætsh, Ta´box og Brønderslev avis.

Man møder i Selvsvings-bogen en stor rodende livlighed, udtrykt i ideer, ord, kollager og tegneserie pasticher.

I en anden ny bog fra Forlaget Space Poetry, kan man på lignende vis møde et par unge kunstnere, der arbejder frit fortællende i tegneseriens æstetik og Sprog.

Bogen er et led i Erik Steffensens serie af bøger i Pixi - bogs format. Bogen hedder "Skraldemad", og i et grotesk tegneserie univers, møder man Okse - Jack, der stikker af hjemmefra, møder sin ven Bøllemis og gemmer sig i en affaldskontainer, der så viser sig at være et hemmeligt rumskib.

Kunstnerne hedder Esben Nordahn Frederiksen og Thomas Bøving Lunden og det er en historie der ikke i sig selv, er uforglemmelig. Men både denne bog og bogen om Selvsving kan ses, som udtryk for, at en ny ung kunstnergeneration rykker frem, og søger et publikum.

Gorm Spaabæk, 27 juni 2005
 

 

 

 

 

   

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.