Hoveder, masker, gravsten samt jærtegn

 

   
 

Granithoved fra Outrup kirke

Skåret i flise af sort blankslebet granit. Efter et granithoved i Outrup kirke i Morsø kommune. Indgår som del af udsmykningen på virksomheden Kommunedata (KMD) i Aalborg.
 

 
   
 

Granithoved fra Outrup kirke

Træsnit efter granithovedet i Outrup

Granithoved fra Outrup Kirke

Tegninger og forstudier til værkerne herover. Et foto af originalen ses på fotoet herover til venstre, atelier 2007.

 

 
 

 
 

Løve fra Øster Brønderslev Kirke

Træsnit

Drage fra Bjergby Kirke

Træsnit

 
 

 
 

Romansk gravsten i Klim Kirke

Her er tale om en romansk skulptur der ikke i sig selv er særlig iøjnefaldende. Men når den krumme billedflade ved hjælp af et gnidebillede, foldes ud, åbner billedet sig, med tegn, dyr og livets træ. 

 
 

 
 

Detaljer fra gravstenen i Klim Kirke

De to fotos ovenfor viser eksempler på brug af detaljer fra gravstenen i Klim Kirke, hvor man ved hjælp af gnidebilleder får udfoldet motivfladen. Til venstre er det et træsnit og til højre er motivet skåret i en sort granitflise, som indgår i udsmykningen af virksomheden KMD i Aalborg.

 
   
 

Detaljer fra gravstenen i Klim Kirke

Forarbejder og studier til værkerne ovenover. Fotos fra atelieret i 2007.

 

 
      
 

Detalje, maske fra døbefonten i Farsø kirke

Træsnit. Den Dobbeltkroppede løve, masken og den tungerækkende figur, er nogle af de mest spændende motiver, man kan finde i de danske kirkers romanske granit skulptur.

Billederne på døbefonten i Farsø kirke er et bemærkelsesværdig eksempel, på denne form for kunst.

Maske, Vestervig jærtegn, Vestervig kirke

Træsnit efter stenbillede på Vestervig kirkemur.

Se fotos af kirkefacaden nederst på siden.
 

 
 

Luftshulsmaske, Vesterø Kirke

Træsnit. I middelalderens danske kirker er der ofte malet masker omkring firkantede huller i de murede hvælvingsripper. Her er gækken løs og man møder en vrimmel af uventede og groteske billeder. Som figuren her til venstre, der for omkring fem hundrede år siden, blev malet på muren i Vesterø kirke på Læsø.

 
     
 

Fire Masker, Vestervig jærtegn, Vestervig kirke. Sort granitflise med indskåret billede. Indgår i udsmykningen af Kommunedatas kontorbygning i Aalborg. 

Forhistorien bag dette motiv stammer tilbage fra begyndelsen af firserne, hvor jeg cyklede Danmark rundt og så kirkernes kalkmaleri og granitskulptur. På et tidspunkt var det næsten for meget …Fyldt op til halsen af oplevelse, satte jeg mig, en steghed Julidag i 1981, på kirkegaardsgangens grus i Vestervig… Og tegnede Vestervigs vartegn. På det tidspunkt anede jeg ikke, at disse fire hoveder / masker, allerede var et begreb på egnen. Og heller ikke hvor meget den slags stenskulptur ville komme til at fylde i mit liv og at denne tegning blev den første af mange. Og Vestervigs vartegn er stadig for mig, på trods af alle de mange andre skatte på denne egn, som for eksempel monumenterne i Hillerslev, Sjørring, Ræhr og Tømmerby, udtryk for Thy.

 
 


Herunder er et par fotos af stenrelieffet fra facaden på Vestervig kirke.

 

 

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.