John Juhler Hansen: ”Gadens blikfang - danske emaljeplakater gennem 100 år” Forlaget Jelling 2003


Emalje skilte er et nostalgisk minde fra vor Barndom. Noget der tidligere hang på alle gamle købmandsbutikker. John Juhler Hansen har skrevet en stor dokumenterende bog om emnet.

Bogen breder sig ud fra emnet, forudsætninger for de gamle skilte behandles. Gamle købmandsgårde og generationers handels og butiks kultur beskrives. Bogens udførlige gennemgang af skilte kultur og skiltenes udvikling er oplysende og spændende. Man bliver ført ind i en kommunikationsform der forholder sig til et samfund hvor der ikke er radio og TV og hvor gadens udtryk er den tids TV reklamer. Store danske plakatkunstnere som Thor Bøgelund, Svend Brasch, Arne Ungermann og Sikker Hansen har skabt enkelte emalje plakater, og arkitekten Knud V. Engelhardt har tegnet tal. Men egentligt er det bemærkelsesværdigt hvor få navngivne kunstnere man kender i dette medie.

Og det gør bestemt ikke denne bog mindre spændende. Bogen fremtræder som et monument over hundredvis af anonyme håndværkere. Håndværkere der ku´ så meget fordi det stadigt i deres tid er et levende håndværk at tegne eller sætte bogstaver op i hånden.

Bogen viser mange farvefoto af sjove og pragtfulde billedskilte, og rene tekstskilte der bestemt ikke er mindre spændende . I "Gadens blikfang" opregnes der 1380 kendte eksempler på danske emalje skilte. Det er ære værd at man har opsamlet og dokumenteret denne uoverskuelige skat .

15 December 2003

Gorm Spaabæk


 

   

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.