Bjergesø Alderdomshjem

 

Bjergesø Alderdomshjem motivet i ophængning på Vrå Udstillingen 2009

 

Motivet Bjergesø Alderdomshjem

Bjergesø ligger i Odsherred, ved Vallekilde, ned ad bakken ved den Hankehøj, som Lundbye malede. Bygningskomplekset opførtes med både fattiggård og avlsbygninger i 1868, og blev udbygget i 1920´erne, hvorrefter det blev brugt som alderdomshjem.

I tresserne stod anlægget intakt. Avlsbygninger og jord var forpagtet væk. Mine forældre var alderdomshjemmets bestyrerpar, og Bjergesø alderdomshjem, er det tætteste jeg har på et barndomshjem. Boede her fra 1959 til sommeren 1967, hvor vi flyttede til Skagen. Mit forlæg er et luftfoto der er taget før 1959.

I min verden er fattiggård et indholdsmættet begreb. Kunstakademiets kollegium i Sørup fungerede på samme måde, i en nedlagt fattiggård. Et refugium der i min studie tid betød meget for mig.

Et andet eksempel er de monumentale portrætter af Evald Tang Kristensens fortællere ( tre træsnit jeg skar i 2001 ) Det er Portrætter af nogle af 1890'ernes Danmarks fattigste mennesker. Mange af Evald Tang Kristensens fortællere var fattiglemmer. Deres skatte, disse titusindvis af fortællinger, remser og sange er overleveret af nogle af den tids fattigste mennesker. Ofte analfabeter. Istedet blev der fortalt.

I min barndoms Bjergesø alderdomshjem var mine legekammerater over halvfjerds. En havde boet i en jordhytte på lammefjorden mens inddæmningen endnu var ny. Da man stadigt i hårdt vejr, var usikker på, om dæmningen holdt.

Mine venners barndom var anderledes end min. I deres barndom havde det været norm, at blive solgt, som syv årig, til de store gårdmænd. Her fik man kost, logi og tøj, mod at passe hønsene. Jeg har kendt den slags mennesker. Længere er det ikke siden, at børnearbejde var en forudsætning for overlevelse.

Gorm Spaabæk 2 august 2009

 

Postkort med luftfoto af Bjergesø Aldersdomshjem ca. 1950

 

 

 

 

Tegning af Bjergesø Alderdomshjem. Tegningen bliver brugt som forlæg for træsnittet.

 

De store træsnit hænger til tørre i ateliet

 

 

© Google Earth

 

Satellitfoto fra Google Earth af Bjergesø i Nordvestsjælland taget i 2009. Bygningerne fra det gamle alderdomshjem ses i midten af billedet lige over navnet Bjergesø.

 

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.